viking schildpad speld

 65,00 incl. BTW

brons, 1 stuk

2 op voorraad

Beschrijving

65;- each, 110;-/pair

Schildpadbroche of ovale broche in Jelling-stijl voor het dameskostuum uit het Vikingtijdperk.
Expressieve replica van een opengewerkte Vikingbroche uit de 10e eeuw gebaseerd op een originele vondst van Morberg uit de Zuid-Noorse provincie Buskerud.

De replica van de broche uit de Vikingtijd van Morberg, ook wel de schildpadbroche of ovale broche genoemd, is van brons gegoten en zorgvuldig gepolijst.
Aan de achterkant van de Morberg schildpadbroche zit een stabiele naald, dus de broche is ook geschikt voor kleding gemaakt van zware wol. Daarnaast is de broche voorzien van een oogje waarin de Vikingdame haar kettingen kan ophangen.

De Morberg-broche werd gevonden in de provincie Buskerud in Zuid-Noorwegen en bevindt zich nu in het Historisch Museum in Oslo. Het ontwerp van de ovale broche van Morberg is typerend voor de zogenaamde Jelling-stijl, die de kunst van de Vikingen in de 10e eeuw domineerde.

Dergelijke broches waren een integraal onderdeel van dameskleding in de Vikingtijd. De schildpadbroche werd in paren onder de rechter- en linkerschouder gedragen en het schort werd aan de Viking-dameskleding bevestigd.
Afmetingen van de ovale broche: 8,4 x 5,3 x 1,9 cm.

De schelpbroche werd altijd in paren gedragen. Het is daarom raadzaam om twee stuks te bestellen.

Een uitgebreide verhandeling over dit soort broches is te vinden in de beroemde publicatie “Vikingetide smykker” van Jan Petersen uit 1928.