Viking schildpad broche SET, brons

 110,00 incl. BTW

Prijs per set van 2

1 op voorraad

Beschrijving

Viking broche in Jelling-stijl uit de Vikingtijd.
Deze expressieve replica van een opengewerkte Vikingfibula uit de 10e eeuw is gemaakt naar de vondst van Morberg uit de Zuid-Noorse provincie Buskerud. De Viking Age fibula van Morberg, ook wel bekend als de schildpadbroche of ovale broche, is gemaakt van hoogwaardig brons en zorgvuldig gepolijst.

Afmetingen ovale fibula: 8,4 x 5,3 x 1,9 cm.

Op de achterkant van de schildpadbroche zit een stevige naald, dus de broche is ook geschikt voor kleding van zware wol. Daarnaast heeft de schildpadfibula een oogje waar de Vikingdame haar kettingen in kan hangen.

De schildpadfibula van Morberg werd gevonden in de provincie Buskerud in Zuid-Noorwegen en bevindt zich nu in het Historisch Museum in Oslo. Het ontwerp van de Morberg ovale broche is typerend voor de zogenaamde Jelling-stijl, die de kunst van de Vikingen in de 10e eeuw domineerde. Dergelijke komfibulae waren een integraal onderdeel van de dameskleding van de Vikingen. De schelpfibula, in paren gedragen onder de rechter- en linkerschouder, werd gebruikt om het schort aan het overkleed vast te maken.

De schildpadfibula werd in de Vikingtijd altijd in paren gedragen. Het is daarom aan te raden om twee stuks te bestellen.

Van 500 tot 1000 na Christus was de schelpfibula (ovale fibula, schildpadfibula) een onmisbaar onderdeel van vrouwenkostuums in Noord-Europa. En dus worden komfibulae vaak gevonden in vrouwengraven uit het Vikingtijdperk, waarbij de betreffende versie informatie geeft over de sociale status van de drager.

De komfibula is het meest talrijke type fibula en is te vinden in vondsten van Ierland tot de Wolga. Naast goedkope massaproducten en slecht gegoten kopieën, waren er ook filigraan, vergulde ovale broches gemaakt van zilver van de hoogste kwaliteit. Of ze nu goedkoop of duur zijn – de schelpfibula werd altijd in paren gebruikt om de schouderbanden van het bovenkledingstuk te bevestigen. Vaak werden één of meerdere kettingen over elkaar gedragen tussen de ovale broches, die soms in het midden van de borst zijn vastgemaakt met een ronde broche of klaverbladbroche. Aan deze kettingen droeg de vrouw alles wat ze bij de hand moest hebben: toiletartikelen, scharen, een naaldenkoker en andere spullen.

Evt.ook per stuk te koop, prijs 65;-  Zie https://woo.zwaardenvolk.nl/webshop/kleding/accessoires-1/turtle-brooch/