haal voor ketel, standaard

 26,00 incl. BTW

37 x 10 cm, uitgeschoven 57 cm.

2 op voorraad

Beschrijving

Middeleeuwse vuurhaal of ketelhaal gesmeed uit ijzer.
Een met de hand gesmede ketelhaal / vuurhaal zoals deze werd in de middeleeuwen ook wel haardhaal of schoorsteenhaal genoemd en was tot ver in de 19e eeuw nog in gebruik als ketelhaak.

De handgesmeede middeleeuwse haal is handgemaakt van ijzer naar middeleeuwse modellen en voorzien van negen tanden waarmee de hoogte van de ketel boven het vuur wordt geregeld. De uitspraak “een tandje bijzetten” is hiervan afgeleid.

Bij het koken op open vuur is zo’n haal simpelweg onmisbaar – daarom maakt de ketelhaal al sinds de Romeinse tijd en de middeleeuwen deel uit van de keukenuitrusting en is daarom perfect om te koken op een open vuur in Larp en middeleeuwse re-enactments .

De middeleeuwse ketelhaak heeft de afmetingen: 37 x 10 cm, uitgeschoven 57 cm.  O.h.a. voldoet deze vesrstelbare hoogte uitstekend.

De ketelhaal had ook een betekenis in de middeleeuwse wet : als de huisbaas een huis verkocht, werd de ketelhaak van het vuur gehaald en aan de koper gegeven. In sommige streken was het gebruikelijk dat de pasgetrouwden hun bruid een prachtig gemaakte vuurhaal voor de bruiloft presenteerden, waarmee ze symbolisch de toekomstige verantwoordelijkheid voor de keuken en het fornuis aan haar overdroeg. In heraldiek worden ketelhalen vaak op wapenschilden aangetroffen en laten ze zo duidelijk zien hoe belangrijk vuur en haard waren als brandpunten van het middeleeuwse leven.