JUDE LEW – Das Fechtbuch

 29,80 incl. BTW

compleet 15e eeuws manuscript

Uitverkocht

Beschrijving

Jude Lew is, zoals zoveel middeleeuwse zwaardvechtmeesters, een mysterieuze figuur. Niettemin bevatten vijf boeken van de vijftiende en zestiende eeuw zijn leringen, maar slechts één manuscript uit Augsburg is onafscheidelijk van zijn naam.

Lews geschriften zijn nauw verwant aan Johannes Liechtenauer, de zwaardvechtmeester, bekend bij iedereen die middeleeuwse vechtsporten bestudeert. Liechtenauer’s zwaardvechtkunst wordt overhandigd in verschillende strengen; Twee daarvan zijn gebaseerd op Peter von Danzig en Sigmund Ringeck, en zijn al uitgebreid gepubliceerd; Alleen de traditie van Jude Lew is tot op heden nauwelijks gewaardeerd.

Voor het eerst presenteert dit volume zijn volledige manuscript uit het midden van de 15e eeuw. De vergelijking met de andere traditionele lijnen toont hoezeer dit handschrift aanspreekt en het belang ervan. Deze uitgave beklemtoont de bijzondere kenmerken van de Jude-Lew Fechtbuch, en bevat niet alleen een geannoteerde transcriptie, maar ook overdrachten in het moderne Duits en Engels. Het volume wordt afgerond door een gedetailleerde codicologische omschrijving en een woordenlijst.