naald bot 8486

 3,00 incl. BTW

middeleeuwse replica

Uitverkocht

Beschrijving

Replica van een naainaald uit de middeleeuwen, gemaakt van echt bot volgens originele middeleeuwse en vikingmodellen.

Maten
klein:       ca. 6cm.
medium: ca. 8cm.
groot:      ca. 9cm
xlarge:     ca. 10cm.

Voor de grotere naalden: Breinaald / Grote naainaald van Bone for Knotless Netting (Nålebinding)

Deze stevige brei- / naainaald van dierlijk bot is in de eerste plaats ontworpen voor Nålebinding, een techniek die ook bekend staat als knooploos netten of enkelnaalds breien. Deze specifieke naald verschilt van moderne breinaalden doordat hij een draadoog heeft. Het is ook anders dan de huidige naalden, omdat het aanzienlijk groter is en een stompe punt heeft om te voorkomen dat het wolgaren per ongeluk wordt gespleten.

Deze Nålebinding-naald is ideaal voor het maken van uw eigen historische kledingstukken zoals hoeden of wanten. De oudste niet-gebonden vondsten dateren uit het stenen tijdperk. Nålebinding is daarom aanzienlijk ouder dan breien of haken en wordt daarom beschouwd als de voorloper van het moderne handwerk. Als verdere fragmenten van de soort dateren uit de vroege middeleeuwen, is het bijvoorbeeld mogelijk om textiel te reconstrueren uit de Oudheid of de Vikingtijd.

In tegenstelling tot breien heeft Nålebinding slechts één naald nodig. Het voordeel van deze techniek ligt in het feit dat niet-gebonden stof niet zal laddergen of ontrafelen vanwege de manier waarop de lussen met elkaar zijn verweven – bijna geknoopt – met elkaar. Nålebinding bestaat ook uit een reeks niet-continue stukjes draad, wat een geweldige manier is om restjes garen op te maken. Bovendien is het eindresultaat een vrij stevige, dichte stof.

Deze botnaald kan ook worden gebruikt als een grote naainaald, maar alleen voor handgebreide werken met breed gaas of elastisch garen, omdat de ronde punt anders nauwelijks door het materiaal zal steken en de naald gaatjes in de stof achterlaat vanwege zijn grootte.