knoopje “bloem” tin

 1,00 incl. BTW

late middeleeuwen en renaissance.
Mogelijk meer op voorraad dan de webshop aangeeft. Informeer.

Uitverkocht

Beschrijving

Middeleeuwse tinnen knoop in bloemvorm.
Deze mooie replica van een middeleeuwse tinnen knoop doet vaag denken aan een bloem en is gemaakt naar een model uit Engeland dat dateert van 1450 tot 1600.

Knopen in de vorm van bloemen worden vaak gevonden in de vondsten van de middeleeuwen en waren typerend voor de kleding van deze tijd, toen lange rijen knopen voor het decoratief sluiten van kleding in de mode waren.

Met het stevige, aangegoten oog aan de onderkant kan de middeleeuwse tinnen knoop met slechts een paar steken aan het kledingstuk worden bevestigd.

De tinnen knoop heeft de afmeting: 1,1 x 1 cm. Het oogje is 1,5 mm breed.

De knoop verscheen vrij laat in Europa en werd verspreid door oosterse invloeden via de handelsroutes over de Middellandse Zee naar het noorden, maar was nauwelijks wijdverspreid voor het midden van de 13e eeuw. De knoop was in de middeleeuwen vaak bolvormig, maar ook platte knopen kwamen veel voor. De middeleeuwse knopen waren niet voorzien van gaatjes, maar hadden aan de achterkant een klein oogje waarmee de knoop op het gewaad kon worden genaaid. In de middeleeuwen werden knopen vaak van tin gemaakt, maar ook knopen van messing, brons en zelfs zilver zijn bewezen. In tegenstelling tot tegenwoordig werd in de middeleeuwen de knoop aan de zoom van het gewaad vastgemaakt en aan de andere kant met een oogje gesloten.