werkmes damascus 5151

 55,00 incl. BTW

damascus patroon, met schede

Uitverkocht

Beschrijving

Damascus stalen mes met beengreep en leren schede

Mooi mes met geslepen Damascus stalen lemmet (twist design) en bot handvat.

De levering bevat een bruin lederen schede met bevestigingslus.

De termen Damascus staal, damasceen of patroongelast duiden een samengesteld staal aan dat uit twee of meer verschillende staalsoorten is gesmeed. Het is genoemd naar zijn geboorteplaats, de Syrische stad Damascus, een voormalig bolwerk van de staalproductie met patronen.
Zoals gebruikelijk, worden een harder koolstofstaal en een milder koolstofarm staal herhaaldelijk gesmeed gelast en samengevouwen. Het koolstofstaal zorgt voor een hogere hardheid, een betere temperatuur en een langer behoud van de randen, terwijl het mildere staal een grotere mesflexibiliteit en treksterkte geeft. Deze procedure, die ontstond in een tijd waarin staalkwaliteiten vaak laag en inconsistent waren, maakt het mogelijk om de positieve eigenschappen van de verschillende staalsoorten te combineren.
Bovendien zorgen de verschillende schaduwen die worden gegenereerd door het wisselende koolstofgehalte van de afwisselende lagen voor opvallend mooie patronen, zoals het gedraaide motief genaamd Torsion Damascus, patroon of het Rose Damascuspatroon. Deze ongebruikelijke patronen verklaren ongetwijfeld gedeeltelijk waarom inherente magische eigenschappen werden toegeschreven aan de Damascus stalen messen uit de middeleeuwen. Zo’n damasceen zwaardblad wordt bijvoorbeeld afgebeeld als een bloedige worm of een giftige slang in de Edda

Details:
– Blade materiaal: Damascus staal (twist patroon)
– Totale lengte: ca. 25 cm
– Lemmetlengte: ca. 13 cm
– Handvat: ca. 12 cm, van been, messing kraagring en kolfplaat (incl. Geïntegreerd koordgat), glasvezel afstandhouders
– Gewicht: ca. 190 g
– Incl. leren koord en bruinleren schede met riemlus

Historische prop – Dit item is niet geschikt voor gebruik in voedselbereiding.

Let op: Omdat bot een natuurlijk product is, heeft elk mes zijn eigen zeer unieke handvat! Variaties in botkleur en korrel komen vrij vaak voor, en bovenstaande afbeeldingen zijn dus alleen ter referentie.

Verzendgewicht: 0,50 kg